joi, 23 februarie 2012

Polaritatea caderilor de tensiune

Direcţia curentului într-un circuit

marcarea polarităţii căderii de tensiune într-un circuit simplu
Putem determina direcţia deplasării electronilor într-un circuit, urmărind drumul ce duce de la terminalul negativ (-) la cel pozitiv (+) al bateriei, singura sursă de tensiune din circuit. Observăm că electronii se deplasează contrar acelor de ceasornic, din punctul 6 spre 5, 4, 3, 2, 1 şi înapoi la 6.
În momentul în care curentul întâmpină rezistenţa de 5 Ω, se va înregistra o cădere de tensiune la capetele acesteia. Polaritatea acestei căderi de tensiune este minus (-) la punctul 4 şi plus (+) la punctul 3 (ţineţi minte, tensiunea este o mărime relativă între două puncte). Prin urmare, marcăm polaritatea căderii de tensiune la bornele rezistenţei cu aceste simboluri, folosind sensul real de deplasare al electronilor prin circuit, ceea ce înseamnă că borna pe unde curentul intră în rezistor este cea negativă, iar borna (capătul) pe unde curentul iese din rezistor este cea pozitivă.
Între punctele 1 (+) şi 4 (-) = 10 volţi                     
Între punctele 2 (+) şi 4 (-) = 10 volţi
Între punctele 3 (+) şi 4 (-) = 10 volţi 
Între punctele 1 (+) şi 5 (-) = 10 volţi                        
Între punctele 2 (+) şi 5 (-) = 10 volţi                       
Între punctele 3 (+) şi 5 (-) = 10 volţi  
Între punctele 1 (+) şi 6 (-) = 10 volţi 
Între punctele 2 (+) şi 6 (-) = 10 volţi                         
Între punctele 3 (+) şi 6 (-) = 10 volţi                          
Chiar dacă pare puţin neinspirată realizarea unui tabel cuprinzând căderile de tensiune în întreg circuitul, acesta este un concept foarte important de ţinut minte, pentru că se va folosi la analiza circuitelor mult mai complexe, cuprinzând rezistenţe şi baterii multiple.

Observaţie

Trebuie înţeles faptul că polaritatea nu are nimic de-a face cu legea lui Ohm: nu vom introduce niciodată tensiuni, curenţi sau rezistenţe negative într-o ecuaţie a legii lui Ohm! Există într-adevăr alte principii electrice unde folosirea polarităţii (+ sau -) contează, dar nu este cazul legii lui Ohm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu